“Лекарства“ от кухнята на мама
Независимо дали твоето дете го мъчи стомахчето, запушеното носле, или го е ухапало насекомо, специалистите признават, че старите домашни рецепти често са най-доброто средство да му помогнеш да се почувства по-добре.
Планиране
Бременност
Бебе
Дете до 7 години
Дете над 7 години
Независимо дали твоето дете го мъчи стомахчето, запушеното носле, или го е ухапало насекомо, специалистите признават, че старите домашни рецепти често са най-доброто средство да му помогнеш да се почувства по-добре.
Лайката е целогодишно тревисто растение от семейство Маргаритки. Расте на височина между 10 и 30 см, има лек аромат и вкус на ябълка. Може би затова, древните гърци я наричали „земна ябълка”.
Листата й са ситно оформени, като на магданоз, стъблата са пълзащи, богато разклонени и покрити с реснички, а коренът – влакнест. Цъфти в средата на лятото с цветове, наподобяващи маргаритка – бели листенца около жълта главичка.
Разпространена в цяла Европа, лайката обикновено расте по полетата, градините и обширните зелени местности. Смятана за „лекар на растенията”, тъй като подобрява благосъстоянието на всички растителни видове (предпазва ги от болести и вредители), тя задължително присъства сред флората в домашните дворове. И така винаги е на разположение да осигури допълнителна доза здраве у дома.
Заради златистата си сърцевина и силата си да лекува треската, лайката е била почитана като свещено растение от древните египтяни, посветено на техния върховен бог Ра. Те я използвали като билково лекарство за премахване на стреса и безпокойството. Древногръцките лекари пък предписвали лайката редовно на пациентите си за редица оплаквания, тъй като присъствала в списъка на свещените билки в древен ръкопис с медицински текстове.
Лекарите в Индия използвали лайката за лечение на храносмилателни разстройства, спазми и треска. През Средновековието в Европа тя била прилагана за лечение на безсъние, невралгия, болки в гърба и ревматизъм. Заради аромата й била предпочитана вместо трева в дворовете или пък с нея се посипвали зелените площи в градините. В днешно време лайката е идеалната билка за лечение на редица здравословни неразположения, на кожни раздразнения и за подобряване на вътрешния баланс на организма.
Най-популярното приложение на лайката в традиционната народна медицина е като успокоително и тонизиращо средство. Тя също така е средство за лечение на депресия, стрес, никнене на млечни зъби и колики при бебетата, проблеми на храносмилателната система, гастрит, облекчаване на главоболие, менструация, заболявания на бъбреците, черния дроб и на пикочния мехур, сенна хрема, безсъние, хълцане, стомашни спазми, повръщане, загуба на апетит, артрит. Лайката е и силно противовъзпалително средство и действа като инхалатор при астма.
В съвременната медицина, заради антисептичните си и ароматизиращи свойства, лайката е широко приложима в козметичните и фармацевтични продукти. Екстракт от билката се използва и в редица продукти за лична хигиена, включително за коса, уста и слънцезащитни продукти. Добре известно е, например, че шампоаните и балсамите с лайка поддържат русия цвят на косата и овлажняват скалпа, а кремовете и лосионите с лайка намаляват зачервяванията и обривите по кожата.
Подобно на всички останали билки, лайката има широкоспектърно действие и начинът, по който се прилага, зависи от целите, за които се използва. Най-популярна за домашно ползване е изсушената лайка, от която се прави запарка.
Мед, пчелен прашец, прополис, пчелно млечице - тези съкровища, идващи от...
В природата се крият много добри помощници за нашата красота и здраве. Някои от...
Как растенията се грижат за теб през деветте месеца? За да узнаеш, събрахме...
И за малки, и за големи сладоледът е найпредпочитаното и най-разхлаждащо...
Още с първото погалване усещате колко мека и беззащитна е малката бебешка...
Защо трябва да откликвате винаги на бебешкия плач? Всички бебета плачат...
За съжаление бебетата не идват с инструкция за употреба и още с раждането всяка...
Подсичането за съжаление е често срещан проблем при бебетата и малките деца.
Учени откриха, че с възрастта вкусът ни става "сложен" и вече успява да оцени...