С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Синузит

Синузитът е възпаление на околоносните кухини.
Симптоми:
Малките деца нямат развити синуси и не страдат от синузит. Изключение прави етмоидалният синус, който се намира между веждите и може, макар и рядко, да се възпали и при най-малките деца. Максиларните синуси (от двете страни на носа) се развиват към 4-тата година, а фронталните (на челото) към 8-ата. Синузитът обикновено е следствие на хрема и инфекции в носоглътката. От загноял зъб също може да се боледува от синузит.
Характерните оплаквания са тежест и болка в областта на синусите, силно главоболие. От носа изтича гноен секрет или се стича по задната стена на гърлото, вижда се само от лекаря.
Лечение:
Синузитът изисква сериозно лечение, за да не хронифицира. Необходими са подходящ антибиотик; капки за нос, за да се дренират синусите; лекарства, които отбъбват лигавиците на носа и синусите.  В някои случаи се прилага и физиотерапия. Добре е децата, прекарали синузит, да не стоят на течение, например вентилатор или климатик, и да внимават при къпането в морето.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби