С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Скарлатина

Скарлатината е остра бактериална инфекция, която се проявява с възпаление на сливиците и гърлото и обрив по тялото.
Симптоми:
Причинителят се нарича бета хемолитичен стрептокок от група А. В миналото, когато е нямало антибиотици, скарлатината е била смъртоносна болест поради усложненията върху сърцето, бъбреците и ставите. Днес при правилно лечение много деца боледуват от скарлатина без никакви усложнения.
Заразяването става от болен човек по въздушно-капков път или чрез пряк контакт. До една годинка децата не боледуват от скарлатина, най-често се разболяват във възрастта от 4 до 10 години. Няма траен имунитет, детето може да се разболее няколко пъти от скарлатина за разлика от другите шарки. Инкубационният период е 1-10 дни.
Обикновено скарлатината започва внезапно с висока температура, болки в гърлото и дребен петнист обрив по тялото, особено по слабините и сгъвните повърхности на крайниците, но не и по лицето. То е с подчертана бледост около устата. Гърлото е силно възпалено и в повечето случаи покрито с бял налеп. Езикът също е обложен. На третият ден белият налеп изчезва, езикът се изглажда и заприличва на малина. Именно „малиновият език” е най-характерният белег на скарлатината. Обривът по тялото трае няколко дни, до седмица, после избледнява и започва да се лющи. Особено силно са засегнати дланите и стъпалата. Там кожата често пада на парцали. Опитният педиатър лесно поставя диагнозата по характерните признаци, но заболяването се доказва чрез изследване на гърлен секрет за наличието на бета хемолитичен стрептокок от група А.
Лечение:
Лечението на скарлатината задължително се провежда с антибиотик поради опасност от усложнения. Най-подходящи са антибиотиците от пеницилиновата група. Ако детето има алергия към тях, се прилагат макролиди или цефалоспорини. Лечението е 10 дни. Добре е през това време детето да пази леглото. Давайте много течности, плодове и зеленчуци. Нека храната е бедна на сол и белтъчини, за да се щадят бъбреците. Карантината е 10 дни. На контактните деца в семейството и в групата в детската градина се изследва гърлен секрет. След оздравяването на детето се прави кръвна картина и се изследва урината, а при нужда – и ЕКГ на сърцето.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби