С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Как да направим от мъжа си идеален баща?

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Защо някои татковци часове наред се занимават с децата си, а твоят сякаш е имунизиран срещу бащинство? Ето как да го превърнеш в идеален баща.

Понякога мъжете се държат сякаш са убедени, че възпитаването на децата силно застрашава коефициента им на мъжественост. В стил – „ето ви пари и не ме занимавайте с глупости”.

Ако този е и вашият семеен сценарий, сигурно и ти си донякъде виновна... Още от раждането самоотвержено си поела сизифовския товар по отглеждането и възпитанието на детето. Познахме ли?

Вместо да вдигаш ръце запретни ръкави и направи от мъжа си идеален баща. Ето как!

 Как да направим от мъжа си идеален баща? 

Мечка страх, мен – не? Да, да...

Проблем: Детето е болно и „детска градина” е дума табу. Проблемът е, че в офиса си затънала в работа, свекърва ти е на почивка в Анталия, а родителите ти вадят торбата с оправдания. В общи линии нямаш на кого да оставиш болното дете. Освен на баща му..., който съвсем не е във възторг от така стеклите се обстоятелства. В най- благоприятния случай те очакват постоянни обаждания („не ме слуша”, „ужас, плюе храната”, „блъска ми ръката и хапе, когато слагам капки за нос”) и ако на следващата сутрин отново решиш да отидеш на работа, то само час по-късно операция „баща мъченик” може да те върне обратно у дома.

Решение: Наистина ли вярваш, че е добра идея да оставиш болно дете с неподготвения му баща? Кога за последен път го помоли за помощ по проблем, свързан с малкото? Истината е, че мъжът ти е изплашен, защото няма опит (и навици) да общува с болно дете (капризно и непослушно). Той бедничкият се е почувствал по-самотен и безпомощен отвсякога и си е обещал никога вече да не подлага психиката си на подобни чудовищни изпитания. Затова не изчаквай подобна ситуация, за да започнеш да го учиш как да общува с детето. Нека поне веднъж седмично извежда бебето сам или остава сам с него у дома за няколко часа. От теб се иска само подробно да му обясниш какво да нахрани мъника.

Ама ти не ме предупреди...

Проблем: Имаш животоспасяваща нужда от сън, но за съжаление всяка сутрин трябва да ставаш в седем, за да водиш малкото на детска градина. Какво да правиш? Отговорът е лесен – помоли таткото за помощ. Дори ако се съгласи (вероятност 0,5%), не бързай да се надяваш на здрав и спокоен сън, защото... А) ще те събуди поне няколко пъти с въпроси („да облича ли чорапогащник под панталона или само чорапи”, „как се казват учителките”) и Б) подготовката за градина „по мъжки” е съпроводена от викове и закани.

Решението: Повечето мъже трудно се адаптират към новите обстоятелства. Затова седни и напиши подробен план за действие – по един за всяка възможна ситуация. Готова ли си? Сега всяка точка допълни с обяснения защо трябва да се направи точно така, а не иначе. А, да! И не забравяй да закачиш плана върху хладилника, където няма как да остане невидян. Подготви още от вечерта целият набор от дрехи за детето и внимателно ги подреди върху стол, а раничката за детската градина сложи близо до входната врата.

Голямата скука

Проблем: Стигаме до точката, когато половинката ти вече е подготвен за бащинските си отговорности и се престрашаваш да го оставиш с малкото за цял ден. „Забавлявай се, скъпа”, изпраща те той с усмивка. И още как! Фризьор, шопинг, кафе с приятелки... Прибираш се у дома в прекрасно настроение. Реалността обаче те зашлевява още с отварянето на входната врата. Онова, което преди часове е било уютен и подреден дом, сега може да послужи за сценография на „Пришълеца”. Колкото до „отговорния” баща, той е облегнал гръб, блажено изолиран в света на War Сraft. Разбира се, майчиният ти гняв е напълно оправдан, но не и конструктивен.

Как да направим от мъжа си идеален баща?

Решението: Самата ти си наясно какви разрушителни сили може да генерира едно отегчено малко дете. Но заедно с татко си би могло да строи замъци от пластелин или да сглобява хартиени самолети, нали така? Затова е важно предварително да им измислиш занимания.

За похвалите и наградите

Проблем: Изпратила си малкото и баща му да купят отдавна обещаната играчка. Двамата се връщат от пазар засмени до уши – с пълна торба играчки и сладолед в ръката (детето кашляше до вчера!). Прихващаш ги от вратата и бързо скриваш студеното лакомство в хладилника. Мъжът ти виновно поглежда тавана, а детето е готово да заплаче. Официално си избрана за лидер на Организацията на Чудовищата и Злодеите! А следващият път... всъщност следващ път няма да има. Половинката ти ще откаже да излиза с малкото от страх да не обърка нещата.

Решението: Ако непрестанно критикуваш човек за тази или онази неправилна (по твоята преценка) постъпка, рано или късно на него ще му писне да прави каквото и да било. Затова избирай по-мек тон, когато назидаваш (разбира се в отсъствие на детето). Най-важното е в процеса на говорене половинката ти да разбере, че високо оценяваш усилията му. Така той не само ще приеме смирено забележките ти, но и ще ти е благодарен.

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Коментари

Коментари за “Как да направим от мъжа си идеален баща?”

ама

14.07.2013 18:55

едва ли определящото е дали жената работи.. къв наистина ша е тоя мъж дето няма да се интересува от детето си и няма да може да се оправи с него..
Виж всички 4 коментара Добави коментар

Четете още от "Мама и татко"

На поход с татко

На поход с татко

...или кратко описание на това, което се случва, когато мама я няма :) Не...

5 тайни за майчинството, които татковците не знаят

5 тайни за майчинството, които татковците не знаят

Всяка майка има своите тайни. Тайни, свързани с възпитанието и отглеждането на...

Страховете на новата майка

Страховете на новата майка

Всички родители се страхуват за децата си. Най – доброто, което можете да...

Предимства на решението да изчакате с децата

Предимства на решението да изчакате с децата

Безспорна истина е, че децата носят несравнима радост. Но освен нея, децата...

Бебе, 1-ви месец

Диария и запек при кърмено бебе

Диария и запек при кърмено бебе

Още преди да се приберат с бебето у дома, родителите вече са наясно, че...

Възстановяване на менструалния цикъл

Възстановяване на менструалния цикъл след раждане

Не, че бързаш да наваксаш с месечните неразположения, но в края на краищата...

Бебе, 7-ми месец

Сънят при малките деца

Сънят при малките деца

Сънят е изключително важен фактор за развитието и здравето на всяко дете

Стомашно-чревни неразположения при малките деца

Стомашно-чревни неразположения при малките деца

Стомашните разстройства са често срещан проблем при малките деца, особено през...

Бебе, 11-ти месец

Сънят при малките деца

Сънят при малките деца

Сънят е изключително важен фактор за развитието и здравето на всяко дете

Стомашно-чревни неразположения при малките деца

Стомашно-чревни неразположения при малките деца

Стомашните разстройства са често срещан проблем при малките деца, особено през...

Дете до 7 години

Кризата на две годишните

Кризата на две годишните

Малчуганът ти вече е проходил и изследва активно света наоколо, преодолява...

Ползите от предучилищното обучение

Ползите от предучилищното обучение

Предучилищното обучение е необходимата преходна стъпка между детската градина и...


ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби